2018. április 25., szerda

"A vers olyan az elme számára, mint a tornagyakorlat a testnek..."

Emelt magyar érettségire készülvén belefutottam egy olyan reflektálásba, aminek témája nagyon kedvemre való volt és a megoldását szeretném itt megosztani.
A megadott idézet lényege az volt, hogy néhány vers elolvasása milyen jó hatással lehet a lélekre, vagy sok esetben nem is kell teljes vers, elegendő néhány sor vagy versszak, ami elindít bennünk valamit.

Egy vers, vagy akár annak csak egy részlete simogatólag hat az emberi lélekre. Kikapcsol, szórakoztat, ám olykor elgondolkoztat és megrendít, mint például József Attila-Tiszta szívvel című verse, amiben a fiatal költő viszontagságairól olvashatunk.
A versek sok esetben igazolhatják, vagy teljesen új megvilágításba helyezhetik az olvasó problémáit és érzéseit, legyen ez akár szerelmi témájú is. A soha el nem múló, igaz szerelem témáját fogalmazza meg Juhász Gyula Anna örök című méltán híres versében. A kezdeti nyugodt, szinte beletörődő érzésekből hirtelen hangulatváltás következik és megtudjuk, hogy ez a bizonyos szerelem végigkíséri a költő egész elhibázott életét. Többszöri újraolvasás után is igen erőteljes és egyben gyönyörű élményt nyújt ez a költemény. 

A szerző idézetében azt vallja, hogy sok esetben nem is kell egy teljes verset végigolvasni, elegendő lehet az is, ha találunk legalább egy sort vagy strófát, ami igazán megfog. Számomra ilyen József Attila Nagy ajándékok tora című verse. Az egész alkotás csodálatos és érzelmekkel teli, ám egy részlete különösen megérintett és többször is visszatérek rá: "ha tested fázik, lelkem rád adom." Ez a sor magában foglal minden gondoskodást és szeretetet.
Mindezek ellenére hozzá kell tenni, hogy a versolvasás nem való mindenkinek, és nincs is rá igénye sok embernek. Az ilyen alkotásokban való elmélyülés és értelmezés magasabb érzelmi intelligenciát kíván. Ám aki időt szán a versekre, vagy csak néhány sorukra, különleges világ nyílik meg előtte, amely képes felemelni, megnevettetni, elindítani kreatív képzeletünket, ámulatba ejteni és hosszasan elgondolkoztatni. 

Nektek mi a kedvenc versetek, sorotok?
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése