2014. november 16., vasárnap

Könyvajánló: A fekete ruhás nő

A fekete ruhás nő történetével egy filmen keresztül találkoztam, amit a Horror-mirror blog oldalán találtam. Egy toplistás, ijesztő alkotásnak volt számon tartva és elolvasva a történetét, megtetszett. Leszögezném, hogy az eredeti, 1989-es filmről van most szó, nem az új, Daniel Radcliffe főszereplésével készült műről. Barátnőm olvasta a könyvet és az új filmváltozatot látta és elmondása szerint az eredeti regényhez semmi köze nincs ahhoz képest hogy szerepel benne az a bizonyos fekete ruhás nő. Úgyhogy én nem is szándékozom megnézni, az eredeti, régi fajtáját annál inkább. Azonban, miután megláttam, hogy van belőle regény is, elhatároztam, hogy elolvasom. Barátnőm nővérének meg is van és kölcsönadta nekem. 

A könyv tartalma:
Arthur Kippst, a fiatal, házasodás előtt álló ügyvédet főnöke egy isten háta mögötti angol városkába küldi, hogy rendezzen egy hagyatéki ügyet. Arthur a halott ügyfél, a néhai Alice Drablow házába költözik be, hogy minden családi iratot feldolgozhasson. Nemsokára kiderül, hogy a kastély sötét és tragikus titkokkal van tele, a helyiek pedig elnémulnak, ha szóba kerül a ház vagy annak elhunyt lakója. Arthur akkor ijed meg igazán, amikor Mrs. Drablow temetésén a gyászolók között felfigyel egy fekete ruhát viselő, sápadt és beteges női alakra, akiről fokozatosan derül ki, ki is valójában. Valaha szép lehetett, ma már csak egy rejtélyes eredetű negatív érzelem lehel némi életet az arcába. Rémisztő és fájdalmas események veszik kezdetüket. Vajon milyen visszafordíthatatlan változást hoz ez a találkozás Arthur életébe?  

A borító ne tévesszen meg
Maga a könyv 175 oldalas, viszonylag rövid, bár barátnőm megjegyezte, hogy rengeteg benne a leíró rész és így kicsit nehezebb vele haladni. Nos, szerintem teljesen jól lehet vele haladni, néhány óra alatt kivégeztem (nem egyhuzamban olvastam el).
Hihetetlenül jó, karakterközpontú alkotás és ahhoz képest hogy a horror műfaj nem a szívem csücske, élvezet volt olvasni. Szépen, tisztán és érthetően van megfogalmazva, kellően beletudja magát képzelni az olvasó. A ködös, lápos angol vidék, a kellően hátborzongató leírások, a kísérteties, különös történések hatalmas atmoszférát keltenek. Mindenkinek ajánlom, remek könyv!

2 megjegyzés:

  1. Én csak a filmet láttam, de az nagyon tetszett :) Valamiért könyvben jobban szeretem a horror, mint filmben.

    VálaszTörlés
  2. Igen, én se vagyok egy nagy horrorfilm párti.. :) Viszont a regény elolvasása után elkezdett érdekelni a film ^^

    VálaszTörlés