2014. augusztus 25., hétfő

Jövő kérdései és ami velejár

Sziasztok! Most egy számomra elég aktuális témáról fogok írni, ami mostanában mindig eszembe jut és gondoltam pötyöghetnék róla.

Mint tudjátok, ez lesz az utolsó évem a gimnáziumban. Kicsit nehezen tudom felfogni, hogy itt állok az érettségi és a továbblépés kapujában, mindemellett félelemmel is tölt el. Mindig is úgy tekintettem a végzősökre, hogy "a nagy végzősök! ó én hol vagyok még az érettségihez, messze van az még!" És el kell fogadnom a tényt, hogy bizony itt vagyok, végzős leszek és ez ellen nem tehetek semmit. A továbbtanulás és a függetlenedés kérdése aggaszt a legjobban.
Számtalanszor megkérdezték már, hogy hova tovább, mit szeretnék tanulni/csinálni és egyszerűen nem tudom... Ami igazán érdekel, az a fotózás, viszont az kevés lenne a megélhetéshez. Vagyis ha már beindul az üzlet és sok felkérésem lesz, akkor lehet elég lenne, de ahhoz hogy elindíts egy vállalatot, új felszereléseket vegyél és fenntartsd ezt az egész rendszert, tőke szükséges. Ráadásul nem is kevés, ugyanis a fotózás nem olcsó mulatság... Szóval ha el is végzek egy fotós iskolát/tanfolyamot még nem tudok belőle rögtön megélni. Így jön képbe egy főállás, amihez jó lenne fősuli, diploma (habár a mai világban azzal se mindig megy az ember sokra) de ezt nem tudom eldönteni, hogy milyen témájú legyen. Ráadásul ha én ki is nézek magamnak egy főiskolát/egyetemet de mondjuk nem vesznek fel államilag támogatottra, a félévente kifizetendő több százezreket nekem nem tudják finanszírozni. Undorító dolognak tartom egyébként hogy a saját országunkban alig van normális lehetőségünk továbbtanulni, érvényesülni, amíg például Angliában, Dániában ingyenes az oktatás (vagyis sok iskolában). Úgyhogy egy kicsit kétségbe vagyok esve, remélem februárig valami isteni szikra megmutatja mi is lenne a helyes döntés.

Persze néhányan megkérdezték, hogy oké, fotózás, de mellette még mi érdekel? Az a baj hogy a legtöbb dolog inkább hobbinak, szabadidős tevékenységnek felel meg... Japán kultúra, animék, cosplay, állatokkal való foglalkozás, rajzolgatás. 
Anya nagyon ragaszkodik ahhoz hogy mondjuk végezzek el egy gyógypedagógiát, mert oda szerinte felvennének, tudna is benne segíteni (ő óvónő). Aztán hozzáteszi hogy nem muszáj ebben dolgoznom, ha nem szeretnék, de valamit elvégeztem és lesz diplomám... Viszont én csak azért nem szeretnék elvégezni valamit hogy legyen róla papírom és helló... Azért szenvedjek végig éveket? Szerintem nem éri meg. Úgyhogy ki kell találnom valamit ami kicsit is közel áll hozzám... Mellette pedig a fotózást is fejleszteni. Na meg nem félni az érettségitől.. 

4 megjegyzés:

 1. Teljesen egyetértek veled, olyat tanulj, amit szeretnél is csinálni. Sajnos a művészeti képzések nem sokat érnek a mai világban, de másodlagos tanulmánynak az is jó lehet. A gyógypedagógiával elfogult vagyok, hiszen abban dolgozom, szerintem csodálatos hivatás, de olyat válassz, ami hozzád illik és hasznos dolog.

  VálaszTörlés
 2. Csatlakozom az előttem szólóhoz, hogy azt tanuld, amit szeretnél, viszont tedd bele a mérlegbe, miből fogsz tudni profitálni, mit ad az adott iskola (pl. gyakorlati hely), később merre lehet vele tovább menni, illetve, hogy mennyi lehetőséged lesz elhelyezkedni az adott ágban.

  VálaszTörlés
 3. Jajj én már most sírok.. komolyan..><
  Egyre bizonytalanabb vagyok, képtelen vagyok dönteni :/

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm a biztatást, jó tanácsokat! :)
  A gyógypedagógia pedig elismerem, tényleg szép szakma és sok türelmet, odafigyelést igényel, nincs vele gondom, csak nem érzem magaménak, habár jelenleg egyik szakmával se vagyok úgy hogy ú ezt szívesen dolgoznám, úgyhogy ki tudja, változhat még.. :)

  VálaszTörlés